Politik for databehandling

Politik for databehandling

Hej og velkommen til min side om databehandling!

Hvis du har klikket på linket til denne side, og du tilfældigvis ikke ved hvad GPDR står for, så kan jeg afsløre, at det betyder ”Gem Dine Penge Rigtigt” og er noget der er opfundet for at skabe så meget massehysteri som muligt, særligt blandt små firmaer som mit der tilfældigvis lever af at opbevare billeder af folks ansigter.

Spørgsmålet er så, om ansigter reelt er personlige data, det tror jeg ikke er afklaret endnu, men i mellemtiden er vi nødt til at leve op til GPDR (som faktisk betyder General Data Protection Regulation, det andet var noget fis) og skrive ned hvad vi stiller op med de data vi kommer i besiddelse af fra vores kunder, fx hvad bruden egentlig mener om sin svigermor, hvad sekretæren synes om chefen og hvad direktøren mener om bestyrelsen, mens vi forsøger at hjælpe netop dig eller jer med at få lavet nogle gode billeder uden alt for meget bøvl.

Så uden mere tom snak, kommer her:

Peter Lundø Fotografis Compliance politik i henhold til GPDR.

Personlige data jeg indhenter

  • Dit navn, for at undgå at kalde dig Hr. og Fru hele tiden. Det synes jeg virker mest nærværende.
  • Din e-mailadresse, fordi det faktisk er den måde de fleste kommunikerer på nu om dage, det er da praktisk.
  • Dit telefonnummer så jeg kan ringe til dig hvis jeg har hurtige spørgsmål, ikke kan finde vej til det job du rent faktisk betaler mig for at udføre, eller hvis jeg nu skulle blive syg. (Det sker aldrig, men regler er regler)
  • Din adresse fordi det faktisk er ret smart hvis jeg skal sende noget til dig, det kunne være en USB-nøgle, en stak lækre printede billeder eller måske et afpresningsbrev hvis jeg har fanget dig i en uheldig situation. (ah okay, det sidste er måske ikke så seriøst, men har vi ikke snart fået nok af regler vi skal læse?)

Alt det her er simpelthen en nødvendighed for at jeg kan løse den opgave du stiller mig, og for resten også ret smart hvis ”nogen” skulle få lyst til at studere mine regnskaber og se om mine fakturaer er det rene fup.

Hvordan indsamler og opbevarer jeg dine personlige data?

Almindeligvis brugte jeg tidligere en spåkone til det. Har også forsøgt at bygge et kamera om, så det simpelthen kunne suge din sjæl og dine inderste tanker ud af dig, men intet at dette virker mere.

Derfor vil jeg foretrække hvis du bruger kontaktformularen på min hjemmeside, ringer til mig og giver mig oplysningerne, sender mig en mail med oplysningerne eller simpelthen fortæller mig det når jeg spørger så vi kan få det skrevet ind i kontrakten og på fakturaen.

Dataene (og senere billederne) gemmer jeg på min sikre bag firewall og antihacking og antivirus beskyttede PC eller en af de tilhørende harddiske og i min mailboks, samt en ligeså sikker sikkerhedskopi et sted i skyen som er lige så beskyttet. Ingen af de nævnte steder kan man komme ind hvis ikke man har et password, og jeg lover at det er en fuldkommen ulogisk kode som ikke indeholder hverken min, min kones eller mine børns fødselsdatoer. Det gælder for resten også koden til min telefon hvorpå jeg kan se billeder og læse mails. Den kræver mit fingeraftryk og en kode, og hvis nogen har stjålet min finger, er jeg nok død og kan ikke oplyse koden alligevel.

Hvis du skriver til mig uden at hyre mig til jobbet, så sletter jeg dine data når jeg får tid og det gør jeg efter en given periode med sorg over at du ikke valgte mig som din fotograf.

Jeg føler mig ret sikker på, at min hjemmeside ikke gemmer din mailadresse, men hvis det mod forventning skulle være tilfældet, så bemærk at det er en https:// og ikke en http:// så den er mange gange mere sikker end en eller anden tilfældig blog derude i cyberspace.

Kommentarfelter

Nogle steder på hjemmesiden kan man skrive en kommentar. Se lige præcis dér er du fuldkommen blottet for omverdenen. Alt er offentligt og kan ses af alle som skulle få lyst til det, så lad lige være med at skrive dine personlige data som fx dit personnummer, din adresse, din størrelse i undertøj (ja, jeg laver også boudoir-fotografering) eller lignende. Den slags kan du skrive i en mail eller sige til mig mens vi taler, så skal jeg nok skrive det ind et sikkert sted.

Ret til at bekræfte, ændre, få slettet eller overført data.

Hvis du har spørgsmål til dine personlige data, må du til hver en tid gerne spørge mig, så skal jeg svare efter bedste evne. Men, ikke overraskende, så vil svaret være præcis de data du på et tidspunkt selv har oplyst mig om da jeg spurgte, jeg er jo trods alt hverken spion eller tankelæser. Skulle der have indsneget sig en fejl alligevel, så retter jeg det. Selvfølgelig, hvad ellers?

Skulle du få lyst til at bede mig slette dine data så må du gerne bede om det. Men vent lige til jobbet er færdigt og fakturaen er betalt, ellers er det ikke sikkert jeg dukker op, jeg har nemlig heller ikke klæbehjerne så jeg kan ikke huske dine data uden at skrive dem ned. Og for resten, nu vi er ved det med fakturaen, så vil dine data stå på den og det bliver de ved med mindst 5 år efter den er skrevet, for det forlanger SKAT og her i landet har de altså ret stor magt, også i forhold til EU.

Brug af dine data.

Det burde næsten være indlysende på nuværende tidspunkt, men lad mig bare fastslå at jeg ikke er en eller anden skør skiderik der sælger dine data videre, giver dem til andre eller tilmelder dig en eller anden obskur mailingliste. Men jeg vil nok ringe til dig hvis det er nødvendigt, og jeg vil skrive mails både før og efter jobbet, både for at få aftalt detaljer og stille de spørgsmål jeg har brug for svar på, for at udføre jobbet, men også bagefter når dine billeder er færdige. Og, jeg har ikke gjort det endnu, men tænk hvis jeg synes du er så flink at jeg får lyst til at give dig en fed rabat på print, en fotobog eller minde dig om at det nu er tiden til den årlige opdatering af din virksomheds personalefotos. Så skriver jeg også. Men ingen andre får din mailadresse eller andet, faktisk er det eneste der gives til en anden dit navn og dit telefonnummer og adressen på jobbet, måske endda den kontrakt vi har lavet, og det kan kun blive givet til min assistent når der er sådan en. Herregud, hun/han skal jo også kunne finde vej eller ringe til dig hvis der er sket et uheld på vejen og vedkommende er forsinket.

Du får heller ingen nyhedsbreve fordi, helt ærligt, jeg hader dem af et godt hjerte! Og hvis jeg ikke kan lide dem, formoder jeg at du heller ikke kan. Desuden har jeg ikke tid til at sende dem ud, men det er en helt anden snak.

I forbindelse med nogle opgaver, vil der været et skema som siden bliver til en kontrakt, og der står en hel masse med tid, sted, personer og andet som er nødvendigt for at løse opgaven. Det opbevarer jeg i min sikre computer indtil året er gået. Jeg kan også godt finde på at spørge dig om din oplevelse da jeg fotograferede og hvordan du synes samarbejdet har været. Det kan godt være på skrift, og hvis det er det, så lad venligst være med at efterlade en skjult kode til dit pengeskab, det er bedst at det er anonymt for det ryger direkte op på min hjemmeside eller Facebook, man må vel godt promovere sig selv lidt hvis det er godt det du har skrevet eller sagt?

Indimellem bruger jeg også nogle af dine billeder til promovering. Det ligger jo i sagens natur at fotografer viser billeder frem. Det håber jeg da er OK med dig, men skulle du være en af de få som ikke synes det er i orden, så sig til, så lader jeg være med det.

Cookies på hjemmesiden

Uha, cookies, irriterende små sataner der sporer dig og snuser rundt omkring dig og dit privatliv. Eller små stykker kode som skal hjælpe websiden til at fungere bedre, sende meddelelse om eventuel fejl afsted, eller sikre at en side indlæses hurtigere næste gang du kigger forbi.

Jeg synes de sidstnævnte er smarte og nødvendige, faktisk kan man nok ikke slippe for dem, men de første, dem der finder ud af at du hopper hen og kigger på voksensider eller elsker at spille ludo om penge, dem er jeg ikke så vild med. Og lige nu arbejder jeg på at få fjernet de sidste af de grimme. Det kræver bare at nogle andre websider får styr på det, så lige nu lover jeg dig at det begrænses mest muligt, men jeg kan desværre endnu ikke garantere at der ikke smutter noget afsted vi to ikke kan lide.

Der er nogle cookies til statistik og til Google Add-words. Det håber jeg du tilgiver, det er min eneste chance for at finde ud af, om de hårdt tjente penge jeg smider efter marketing rent faktisk virker eller bare ryger i et hul. De er ikke nødvendige for dig, men de er nødvendige for at jeg kan overleve, så bær over med dem, du mærker dem alligevel ikke.

Brug af dine ansigtsdata.

Ja, nyt ord der, men det er fordi EU faktisk ikke er specifikke eller ikke har taget helt stilling til hvordan det er med billeder. Det eneste de skriver er, at man skal udvise ”rimelig og legitim adfærd” i opbevaring af fotografier.

Jeg kan sige så meget, at jeg ikke sælger billeder af dit ansigt til reklamer for rynkecreme eller plastikkirurgi og du ender ikke med at se din udkårnes smukke profil i en reklame for et eller andet ubehageligt. Men skulle en tredjepart henvende sig og ville købe et billede som de har set et sted, så skriver jeg en e-mail og spørger dig om det er noget du synes vi skal lave en aftale om, og så finder vi en pris og nogle rammer for det. (lige præcist nu, maj 2018, er jeg faktisk ved at forhandle med et hotel om nogle bryllupsbilleder, og der deler parret og jeg 50/50 men sig det venligst ikke til nogen). Det korte af det lange er, at ingen billeder vil blive solgt til andre uden dit skriftlige samtykke.

Der er dog nogle ting jeg gør, for at sælge mine ydelser. Jeg er aktiv på sociale medier og på min hjemmeside, hvor jeg bruger billeder fra de forskellige opgaver jeg har lavet. Smart, for det er måske dem der fik dig til at hyre mig til din opgave. Det regner jeg med, at jeg også må med dine billeder med mindre du ikke ønsker det. Som nævnt, jeg er ikke en eller anden skør idiot, så jeg forstår da godt at nogen mennesker ikke ønsker deres billeder lagt ud på nettet. Så sig bare til hvis det er sådan, jeg spørger dig faktisk også og skriver det ind i kontrakten, men synes da lige jeg vil nævne at det er helt frivilligt, men selvfølgelig noget jeg sætter stor pris på at få lov til. Faktisk har jeg skudt en del boudoir-billeder som ikke kommer op på siden, men også portræt og bryllupper er der masser af som ikke er offentliggjort, det er helt OK. Og for resten, hvis du nu er så sød at sige ja til at jeg må bruge nogle få fotos til promovering, og du tilfældigvis ikke synes om dem jeg har valgt, så sig lige til, så fjerner jeg dem igen.

Så er der lige det med gæsterne til dit bryllup, eller personalet i din virksomhed.

Det er sådan, at jeg indgår en aftale med dig/jer som fx par eller virksomhed. Der er det dit/jeres ansvar at meddele mig, hvis ikke billederne må bruges. Det kunne fx være billeder fra middagen til dit bryllup med en god situation som jeg gerne vil vise. Man må med rimelighed kunne antage, at der vil blive fotograferet til sådan en lejlighed, men man er naturligvis ikke forpligtet til, at sige ja til at blive lagt ud på nettet. Men tænk lige tanken, skulle jeg lave en kontrakt med alle 80 gæster? Du ville hade mig før aftenen er omme, så nej, det skal jeg ikke, men alle har ret til ikke at blive lagt ud offentligt og det respekterer jeg. (ikke en idiotisk, skør skid) Hvis vi så lige tager dit firma igen, så må man jo som medarbejder antage, at når man får lavet sine portrætter så er det med offentliggørelse, altså for virksomheden for øje. Så gør det nok ikke så meget hvis fotografen også bruger billedet til sin hjemmeside, men skulle det nu være tilfældet så sig til, intet problem der.

Jeg opbevarer for resten billederne på en password-uden-fødselsdatoer-beskyttet harddisk eller en ligeså beskyttet computer med en backup i en GDPR-compliant løsning i skyen. Min dør er låst med en ganske udmærket lås, jeg vil nemlig ikke have hverken min computer eller mit kamera stjålet.

GDPR-compliancy eller beskyttelse af personlige data færdig!

Jeg har efter bedste evne og overbevisning gjort det EU beder om, nemlig at omgås persondata med forsigtighed, omtanke og ud fra det behov jeg har for at kunne drive min virksomhed og samtidig passe godt på mine kunder. Egentlig kunne jeg næsten nøjes med at skrive, at jeg er et rart menneske som ikke ønsker at tage r…. på nogen, men bare gerne vil have den nødvendige information for at passe mit job. Men okay, i fik den lange smøre og jeg håber da det er oplysende nok 😊

Maj 2018

Peter Kristian Lundø

©Peter Lundø Fotografi